Kiril Lazarov (©Reuters)
Kiril Lazarov (©Reuters)

Od igranja na mokrom betonu do statusa zvezde: Poslednji ples balkanske ikone na velikoj sceni

Vreme čitanja: 8min | sre. 12.01.22. | 13:04

Kiril Lazarov će na predstojećem Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj staviti tačku na reprezentativnu karijeru i otpočeti novo poglavlje u nacionalnom timu Makedonije

Malo koji sportista može da se pohvali vrhunskim igranjem u petoj deceniji života. Ali na Balkanu postoji rukometni fenomen – Kiril Lazarov, koji će u 41. godini, prema ranijim najavama, igrati poslednje Evropsko prvenstvo u dresu Makedonije kao igrač, a potom se povući iz reprezentacije i nastaviti da pliva u trenerskim vodama.

Jedan od najboljih desnih bekova u istoriji rukometa od 1999. godine nikada se nije štedeo kada je igrao za Makedoniju, uvek je davao sve od sebe – to mu je donelo mnogo rekorda i nagrada. Možda iza njegovog imena ne stoji neka blistava medalja, ali Lazarov

Izabrane vesti

ima nešto mnogo vrednije od toga. Osvojio je makedonski narod. Svojom bespoštednom borbom osvojio je srca svih, a Evropsko prvenstvo u Slovačkoj i Mađarskoj biće dobra šansa da oznoji opremu poslednji put. Makedonija ima deset velikih takmičenja u nizu sa ovim čovekom, čime se retko ko u svetu ovog sporta može pohvaliti. Ali znate li put ovog rukometnog heroja na Balkanu, koji dobija pohvale od svakog sportskog radnika i bez ijednog skandala završava reprezentativnu karijeru?

Pa, da počnemo... Vraćamo se u daleku 1980. godinu. I dok je cela Jugoslavija oplakivala smrt Josipa Broza Tita i dok su trajali dani žalosti, 10. maja rođen je Kiril Lazarov. Legenda makedonskog rukometa zaplakala je prvi put u malom makedonskom mestu zvanom Sveti Nikola, koje ima oko 10.000 stanovnika. Kada je Kire stigao na ovaj svet, njegov otac Blagoj bio je u vojsci, u redovima Jugoslovenske narodne armije. Nekako je našao način da „pobegne“ iz službe u Beograd da vidi sina, a zanimljivo je da je čovek koji ga je u tom trenutku pokrivao bio Marko Mirkulovski, otac Filipa Mirkulovskog oveka koji kroz reprezentativnu karijeru postao glavni saigrač Lazarova, odan prijatelj, a sada saradnik u stručnom štabu).

Lazarov je od najranijih godina pokazivao paklenu želju za pobedom. Želeo je da pobeđuje u fudbalu, u klikerima, u košarci... Veći talenat pokazao je kao dete u košarci, neko vreme je trenirao u gradskom klubu KK Ovče Pole iz Svetog Nikole, gde je bio plejmejker. Ljubav prema rukometu dolazi nešto kasnije zahvaljujući njegovom ocu Blagoju.Da će Lazarov biti vrhunski sportista pokazalo se još u mladosti, kada je sa svojom ekipom postao omladinski šampion, iako je klub igrao utakmice na betonu. U pojedinim trenucima svoje omladinske karijere Lazarov i njegov tim bili su prinuđeni da igraju po suncu, vetru ili kiši, iako je, recimo, beton bio mokar, a patike pocepane od trenja i lopta je bila potpuno potopljena... Kirilov otac je bio takođe rukometaš. Igrao je za RK Ovče Pole, a u jednom trenutku karijere bio je u sastavu Vardara u sklopu jugoslovenske lige. Počeo je kao bek, a završio kao pivotmen. Imao je priliku u jednom trenutku karijere da zajedno sa sinom igra u klubu iz Sveti Nikola. Otvorio je vrata rukometu, a kasnije je kao pivotmen bio čovek koji je otvorio prostor mladom Lazarovu da šutira ka golu. Kire je u većini mečeva u kojima su igrali zajedno premašio granicu od 10 golova. Visoko samopouzdanje stekao je na početku karijere, uz veliku podršku svog oca.

Kiril Lazarov (©Reuters)

Blagoj se žrtvovao za svoju decu i to se na kraju isplatilo. Rukometni put Kirila Lazarova počeo je u rodnom Svetom Nikoli gde mu je prvi trener bio Ilija Janev, a nastavio u Velesu gde je od 1995. do 1996. nosio dres Boreca. Podneo je veliku žrtvu da bi uspeo, išao je u školu ujutro i vraćao se u grad po podne na trening. Sa ovim klubom makedonski rukometaš je prvi put nastupio u Ligi šampiona. Sa samo 15 godina igrao je u eliti. Borec je u prvom kolu kvalifikacija u paklenom duelu uspeo da prođe Dinamo Bukurešt, a potom se suočio sa aktuelnim pobednikom elitnog takmičenja Elgorijagom, kojeg je predvodila srpska rukometna zvezda Nenad Peruničić i tu već bio nemoćan za nešto više. Četiri godine kasnije Lazarov je promenio sredinu, zaigravši u najboljoj generaciji bitoljskog Pelistera u istoriji, gde je počeo sa Nikolom Jevremovićem - Gužvom, trenerskom legendom srpskog i jugoslovenskog rukometa. Da bi ostvario transfer u Bitolj tada je odbio RK Vardar i ambiciozni RK Negotino. Kao 16-godišnjak, 1996. godine, Lazarov je napravio veliki korak u karijeri. U bitoljskom rukometnom ponosu Lazarov je igrao sa mnogim rukometnim zvezdama kao što su Ćurlevski, Manaskov, Dimitrioski, Stefanovski, Nikolić, Novokmet... I zahvaljujući ovom iskustvu, u gradu rukometa rođena je nova zvezda.

Lazarov je svoj prvi meč u Pelisteru odigrao kao krilo, ali se kasnije etablirao kao bek nakon što je Gužva prepoznao njegove predispozicije za ovu poziciju. Upravo preko Pelistera Lazarov je dobio mesto u reprezentaciji. Kao miljenik javnosti bio je na spisku za Svetsko prvenstvo u Egiptu 1999, gde je postigao prvi gol u dresu reprezentacije. Kao tinejdžer, sa pozicije krila. Od tada je sve ostalo istorija, a legenda se iz godine u godinu produbljuje.

Prvu međunarodnu avanturu Lazarov je započeo 2000. godine u hrvatskom prvaku Zagrebu. Sarađivao je sa trenerskim majstorom Linom Červarom i došao kao zamena za najboljeg igrača Zlatka Saračevića, ali realizacija transfera nije bila nimalo laka jer je za njegov potpis morala da se plati obeštećenje u Pelisteru.

Lazarov je deset godina čekao na novi veliki događaj sa Makedonijom posle tog debitantskog Svetskog prvenstva 1999. godine. U međuvremenu je na klupskom nivou igrao za Vesprem, gde je proveo pet godina i etablirao se na evropskoj rukometnoj mapi, ali je Svetsko prvenstvo 2009. ponovo dočekao kao član Zagreba.

Kiril Lazarov (©Reuters)Kiril Lazarov (©Reuters)

Posle decenije koju je sa Makedonijom proveo van velike scene, Lazarov je zablistao na Svetskom prvenstvu u Hrvatskoj. Makedonija je završila kao jedanaesta i ostvarila najbolji plasman do tad, a on je postao „kralj strelaca” sa 92 postignuta gola, rekord koji ga i danas drži usamljenog na vrhu! Usledila je nova trogodišnja pauza od takmičenja sa Makedonijom, ali ta pauza kao da je ponovo presudila i najavila nešto veliko – Evropsko prvenstvo u Srbiji bilo je bajka za Makedoniju i ostvaren je najveći uspeh. Ta 2012. godina i grad Niš bili su „talični” za rukometaše u crveno-žutoj opremi.

Lazarov na vrhuncu karijere kao član Atletiko Madrida, većina ostalih kao članovi tima-reprezentacija Metalurga, plus, hala je grmela u njihovu čast. Predvođeni domaćim selektorom Zvonkom Šundovskim, Makedonci su stigli do istorijskog petog mesta sa kojim su postali nacionalni heroji, a rukomet je preuzeo primat sporta broj jedan u zemlji i istisnuo košarku. A košarkaška reprezentacija Makedonije je 2011. završila kao četvrta na Evropskom prvenstvu. I ovde je Lazarov bio najbolji strelac sa 61 golom i postao prvi rukometaš koji je objedinio titule najboljeg strelca i na Svetskom prvenstvu i na Evropskom prvenstvu.

Pauzirao je deset godina sa Makedonijom, toliko je nije bilo na velikoj sceni, a onda se od 2012. situacija promenila. Makedonija već deset godina zaredom igra na velikim takmičenjima sa

Lazarovim u timu, što je neverovatan uspeh kojim malo ko može da se pohvali. Od EP 2012. do EP 2022, Makedonija svakog januara pulsira u ritmu rukometa. Tako će biti i ovog puta, a dodatna težina za

Lazarova na ovom kontinentalnom okupljanju je to što će imati dvojnu ulogu – osim kapitena biće i trener i imaće prvo veliko takmičenje u karijeri u dvojnoj ulozi. Nešto što ćemo prvi put videti u istoriji Evropskom prvenstvu. Ponovo Lazarov ulazi u knjigu rekorda. Teško je poverovati da Makedonija može da ponovi taj istorijski uspeh iz Niša, ali je izvesno da će Lazarov dati sve od sebe da se oprosti od dresa sa državnim grbom u velikom stilu, i da uputi omladinu kako da postane vrhunski sportista. Veliki čovek, gladan uspeha i predan onome što radi.

NOSI BROJ 7 ZBOG KUKOČA

Kiril Lazarov u svojoj karijeri obično ima dresove sa brojem sedam. Razlog za tako nešto? Toni Kukoč – čovek koji mu je u mladosti bio jedan od omiljenih sportista. Tu ulogu ima i Robert Prosinečki (nosio dres sa broj sedam u Crvenoj zvezdi), kao i njegov prvi trener iz Makedonije Ilija Janev, koji je takođe nosio „sedmicu”.

Kiril Lazarov (©Reuters)Kiril Lazarov (©Reuters)

ŽENA LJUBICA – DEVOJKA IZ MLADOSTI

Sportisti zbog slave često i lako mogu da promene partnera. Ali, to nije slučaj sa Kirilom Lazarovim. On i supruga Ljubica zajedno su od 1997. godine. Upoznali su se dok je bio rukometaš u Pelisteru, a ona je bila učenica srednje medicinske škole u Bitolju. Ljubica najbolje poznaje Kirila, jer je ispratila svaki njegov korak na velikoj sceni.

NAJBOLJA UTAKMICA U KARIJERI NAKON ROĐENJA ĆERKE LANE

Kiril Lazarov je u svojoj autobiografiji „Uvek za pobedu” otkrio da je odigrao najbolji meč u reprezentativnoj karijeri posle rođenja ćerke Lane. U januaru 2008. rodila se

Kiretova ćerka, a on je dao 14 golova Portugalu (38:32) i poveo Makedoniju ka Svetskom prvenstvu u Hrvatskoj.

OLIMPIJSKA RANA JE NAJBOLNIJA

Nakon Svetskog prvenstva 2015. godine, rukometna reprezentacija imala je priliku da postane državni tim Makedonije u timskim sportovima na Olimpijskim igrama. Ali, na turniru u Gdanjsku, Kire i njegovi saigrači su podlegli. Bolji su bili Poljska i Tunis, a ko zna da li će rukomet u ovoj zemlji ponovo imati takvu šansu.

ODBIO JE DVA NAJTROFEJNIJA MAKEDONSKA KLUBA

Kiril Lazarov je, nakon što je postao internacionalac, imao priliku da se vrati u Makedoniju. Želeli su ga skopski rivali Vardar i Metalurg. Biznismen Sergej Samsonenko, koji je stvorio šampiona - Vardar, lično je pozvao Lazarova na sastanak kada je započeo projekat, ali je već potpisao sa Barselonom i morao je da kaže „ne“.

Kiril Lazarov (©Reuters)

UKUPNO 56 TROFEJA U KARIJERI

Lazarov je definitivno jedan od najtrofejnijih rukometaša i sportista na Balkanu uopšte. Ima 56 titula u pet različitih zemalja. Radovao se trofejima sa Pelisterom, Barselonom, Atletiko Madridom (Sjudad Real), Zagrebom, Vespremom i Nantom. Najvažniju titulu osvojio je sa Barselonom – Ligu šampiona 2015. godine.

JEDINSTVENI RUKOMETNI REKORDI

Desni bek Makedonije završava reprezentativnu karijeru sa jedinstvenim rekordima. Na dvanaest velikih takmičenja do sada ima 232 utakmice i 1.709 golova, smatra se jedinim rukometašem koji je igrao na Evropskom prvenstvu i Svetskom prvenstvu u periodu od četiri decenije (1999 – 2022), dok je na klupskom nivou Lazarov najbolji strelac u istoriji Lige šampiona, najbolji desni bek decenije (2010 - 2020), MVP Super Glouba 2010...

IDEALNI TIM

Lazarov ima impresivnu karijeru. Njegov idealni rukometni tim suigraca čine Arpad Šterbik (golman), Julen Aginagalde (pivot), Nikola Karabatić (levi bek), Domagoj Duvnjak (srednji bek), Mirza Džomba (desno krilo), Olafur Stefanson (desni bek), Jonas Kalman (levo krilo) i Didije Dinar (odbrambeni igrač).

PIŠE: Martin Tanaskovski


tagovi

Kiril Lazarov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara